Thursday, 7 March 2013

Cukuplah Allah Sebagai Penolong Dan Sebaik-baik Pelindung


Bila kita sedang menghadapi pelbagai ujian, dugaan, musibah barulah kita menyedari kita memerlukan pertolongan. Kita baru tersedar bila kita tertimpa ujian dan cubaan yang bertubi-tubi, seolah terlempar ke dunia yang terasa begitu berat membuktikan bahwa kita makhluk yang lemah, tidak berdaya, kita memerlukan bantuan......kita memerlukan bantuan. Maka zikir ini adalah doa yang amat tepat buat diri kita di saat itu.
Menyerahkan semua perkara kepada Allah, bertawakal kepada-Nya, percaya sepenuhnya terhadap janji-janji-Nya, redha dengan apa yang dilakukan-Nya, berbaik sangka kepada-Nya, dan menunggu dengan sabar pertolongan dari-Nya merupakan buah keimanan yang paling agung dan sifat paling mulia dari seorang mukmin.

Dan ketika seorang hamba tenang bahawa apa yang akan terjadi itu baik baginya, dan ia menggantungkan setiap permasalahannya hanya kepada Rabb-nya, maka dia akan mendapat pengawasan, perlindungan, pencukupan serta pertolongan dari Allah.

Ketika Nabi Ibrahim a.s. dilempar ke dalam kobaran api, ia mengucapkan, "Hasbunallah wa ni'mal wakil," maka Allah pun menjadikan api yang panas itu dingin seketika. Dan Ibrahim pun tidak terbakar.
Demikian halnya yang dilakukan Rasulullah dan para sahabatnya. Tatkala mendapat ancaman dari pasukan kafir dan penyembah berhala, mereka juga mengucapkan,

"Hasbunallah wa ni'mal wakil."

"Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung.

Maka mereka kembali dengan nikmat dan karunia (yang besar dari) Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keridhaan Allah. Dan, Allah mempunyai karunia yang besar." QS. Ali 'Imran: 173-174.

Manusia tidak akan pernah mampu melawan setiap bencana, menaklukkan setiap derita, dan mencegah setiap malapetaka dengan kekuatannya sendiri. Sebab, manusia adalah makhluk yang sangat lemah. Mereka akan mampu menghadapi semua itu dengan baik hanya bila bertawakal kepada Rabb-nya, percaya sepenuhnya kepada Pelindungnya, dan menyerahkan semua perkara kepada-Nya. Kerana, jika tidak demikian, jalan keluar mana lagi yang akan ditempuh manusia yang lemah tak berdaya ini saat menghadapi ujian dan cubaan?

"Dan, hanya kepada Allahlah hendaknya kamu bertawakal jika kamu benarbenar beriman"

QS. Al-Ma'idah: 23

Wahai orang yang ingin menyedarkan dirinya, bertawakallah kepada Yang Maha Kuat dan Maha Kaya yang kekuatan amat besar ada pada-Nya. Bila anda mahu keluar dari kesusahan dan selamat dari bencana jadikanlah "hasbunallah wa ni'mal wakil" syiar dan semboyan yang selalu menyelimuti langkah hidup kita.

Jika harta kita sedikit, hutang kita banyak, sumber penghidupan kita kering, dan mata pencarian kita terhenti, mengadulah kepada Rabb-mu seraya mengucapkan,"Hasbunallah wa ni'mal wakil."

Jika kita takut kepada seorang muslim, cemas terhadap perlakuan orang zalim, atau kuatir dengan suatu bencana, maka ucapkanlah dengan tulus kalimat ini:

"Hasbunallah wa ni'mal wakil."

Mari kita hayati zikir Hasbunallah yang telah diolah dalam bentuk lagu merdu yang amat berkesan dihati dan sanubari kita........Hasbunallah

Yoga Al’Ghazali feat Ajeng Kurnia Fajrin


Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir
Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir

Ku coba renungi semua
Detik waktu yang tlah berlalu
Menyisakan pedih dihati
Mengingat keangkuhan diri….

Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir
Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir

Ku coba, sandarkan jiwa
Hanya pada Allah semata
Hingga rasa bebanku sirna
Sepenuh hati serahkan Pada-Nya…

Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir
Hasbunallah wa ni’mal wakil
Ni’mal Maula, Wa ni’man nasir

Cukuplah ALLAH,
Sebagai penolong
Dan sebaik-baik pelindung…


Terima Kasih Sudi Komen dan Singgah blog Aina's Closet

1 comment:

  1. Manusia makhluk yang lemah.. memang memerlukan pertolongan dan perlindungan Allah setiap ketika..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Beli Belah Di sini

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute