Tuesday, 27 December 2016

JANA PENDAPATAN LUMAYAN DENGAN TANAMAN CILI DI LAMAN RUMAH.


Bagi mereka yang hilang perkerjaan akibat kegawatan ekonomi mungkin boleh mencontohi guru muda ini menjana pendapatan lumayan dengan tanaman cili di halaman rumah dengan keluasan tanah yang begitu terhad.

Mari kita ikuti perkongsian beliau....Siapa sangka kan hanya dengan menanam cili di tepi rumah mampu menghasilkan pendapatan yang sangat lumayan. Inilah yang di buktikan oleh Mohd Izranuddin Jelani,seorang guru yang berjaya manfaatkan tanah tepi kediamannya hingga mampu jadi sumber pendapatan yang lumayan.

Bermula hanya dengan pembacaan buku-buku dan melayari laman maya mengenai pertanian. Pelbagai teknik yang di pelajari. Akhirnya mengambil keputusan memilih teknik fertigasi. 


Memilih tanaman cili kerana merasakan pasarannya sangat luas. Penggunaannya dalam kalangan masyarakat Malaysia juga tidak mengira bangsa. 

Kemuncak idea tercetus selepas berkenalan dengan salah seorang penguasa ladang cili fertigasi bumiputera terkenal di Ayer Hitam yang hanya mahu dikenali sebagai Noh sahaja. Beliaulah yang banyak membantu bermula aktiviti memilih benih, menjaga, membaja, meracun, memetik hinggalah pemasaran.

Sepanjang dua musim di usahakan cili ini iaitu kira-kira enam bulan dalam semusim, dengan menggunakan teknik fertigasi telah berjaya mengoptimumkan pengeluaran hasil. 

Bayangkan dengan 130 batang pokok berkos RM3,900 pada musim pertama, pendapatan kasar yang diperoleh mencecah RM7,000. Bila masuk musim kedua pula, kos hanya RM1,500 sahaja dan jangkaan pendapatan juga berjumlah sama seperti musim sebelumnya.
Terima Kasih Sudi Komen dan Singgah blog Aina's Closet

1 comment:

  1. Wah hebat cg Izranuddin.
    Semoga terus berjaya dengan usaha tani yang dijalankan.
    Tugas kepada anak murid jangan dilupakan pula.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Beli Belah Di sini

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute