Jom kita layan gambar-gambar di bawah ni. Sebagaimana indahnya warna-warna buah-buahan ini di mata kita begitulah juga indahnya kesan pengambilan sayuran dan buah-buahan dan terhadap se-sel badan kita yang semakin hari semakin lemah akibat pengambilan makanan segera atau peningkatan usia.
Saya telah mengamalkan pengambilan jus sayuran dan buah-buahan 4 kali dalam seminggu semenjak saya pulih dari rawatan penyakit kronik pada tahun lepas sehingga kini. Alhamdulillah, khasiat pengambilan jus ni amat bagus sekali dan dapat menangani dengan cepat masalah –masalah kesihatan seperti kandungan asid urid yang tinggi dalam badan, penyakit darah tinggi, kolestrol,kencing manis,sembelit,rabun mata,gout dan banyak lagi.
Paling baik diminum sewaktu perut kosong di awal pagi sebelum sarapan kerana waktu itu sel-sel badan dalam kehausan dan akan menyerap enzim secara paling optimum.
Anda hanya perlu ada juicer(beli dekat mana-mana shopping complex).Jangan gunakan blender kerana enzim didalam buahan dan sayuran akan di oksidaiskan akibat putaran dan nutrient akan termusnah. Kita lihat buah epal bila kita biarkan setengah jam selepas dikupas warna akan berubah.Itu adalah proses oksidasi.
Resipi jus sayuran+buahan yang paling efektif saya amalkan
ialah campuran buah epal hijau, cucumber(timun),celery,buah peria katak,
dan green capsicum.Kalau rasa pahit boleh improvise dengan mencampurkan lobak merah. Kesan dapat dilihat selepas 4
hari mengambil jus ini dalam seminggu.
Rahsia Warna Warni Buah-buahan
Kumpulan Makanan MERAH
Lycopene merupakan
karotenoid yang bertanggungjawab terhadap warna merah tomato.
Walau bagaimanapun, kandungan lycopene dalam tomato akan hanya meningkat ketika buah berada dalam keadaan matang (tomato akan menjadi lebih merah) dan perbezaan akan lebih jelas kelihatan pada pelbagai jenis tomato.
Walau bagaimanapun, kandungan lycopene dalam tomato akan hanya meningkat ketika buah berada dalam keadaan matang (tomato akan menjadi lebih merah) dan perbezaan akan lebih jelas kelihatan pada pelbagai jenis tomato.
Sebagai
contoh, tomato merah mempunyai kandungan lycopene yang lebih tinggi jika
dibandingkan dengan tomato kuning.
Lycopene bertindak
sebagai ajen anti-oksidan yang mampu
membantu badan menyerap radikal bebas dan juga membaiki sel-sel badan yang
telah rosak. Disamping itu lycopene mampu
menyahkan toksin yang boleh
menyebabkan penghasilan sel-sel barah.
Kumpulan makanan merah adalah seperti tomato,
tembikai, lada merah, limau gedang merah, jambu batu merah.
Kumpulan
makanan ini juga mengandungi vitamin dan mineral yang lain selain daripada lycopene.
Biarpun begitu ada sesetengah buah-buahan yang mengandungi lycopene tidak
berwarna merah seperti buah jambu batu.Kandungan
lycopene di dalam buah jambu batu adalah rendah.
Kumpulan Makanan JINGGA
Beta-karotene
adalah sejenis karotenoid yang menyebabkan lobak merah jingga. Ia banyak
dijumpai di dalam makanan berwarna jingga. Badan kita mampu menukar
beta-karotene kepada Vitamin A jika diperlukan.
Beta-karotene bertindak
sebagai agen anti-oksidan yang membantu melindungi badan kita dari kebanyakan jenis kanser dan
penyakit jantung, bahkan ia
juga mampu memperlahankan
kemaraan penyakit-penyakit mata seperti katarak dan macular degeneration atau kemerosotan
macular dari merebak.
Lobak, buah labu,
mempelam dan buah aprikot adalah sebahagian contoh kumpulan makanan berwarna
jingga.
Selain
daripada mengandungi beta-koratene, kumpulan makanan berwarna jingga ini mengandungi
vitamin dan mineral lain yang memainkan peranan dalam mempertingkatkan tahap kesihatan kita.
Sebagai
contoh, buah labu merupakan sumber Vitamin B6. Selain itu sahaja, sayursayuran
hijau seperti bayam mengandungi beta-karotene.Warna jingga beta-karotene
dilitupi oleh warna hijau klorofil.
Kumpulan Makanan JINGGA KUNING
Makanan dalam
kumpulan ini mengandungi beta-crytoxanthin yang diklafikasikan secara kimia
sebagai xanthophylls. Ia mengandungi
ajen anti-kanser dan mampu mempertingkatkan fungsi jantung.
Beta-crytoxanthin membekalkan aktiviti anti-oksidan dalam badan kita.
Nenas, oren, betik, jagung manis,
nectarines (sejenis buah pic yang kulitnya tidak berbulu), buah limau nipis dan
pic (sejenis buah yang berwarna kuning kemerahan) tergolong dalam kumpulan
makanan jingga kuning.
Buah pisang
membekalkan Vitamin B6 yang mampu mengawal hormon. Bromelain yang terkandung didalam
nenas dan papain yang dijumpai di dalam betik merupakan enzim proteolitik yang mampu membantu untuk memperkembangkan lagi
fungsi penghadaman badan kita.
Kumpulan Makanan HIJAU KUNING
Makanan dalam
kumpulan ini mengandungi kebanyakannya lutein dan zeaxanthin. Lutein dan
zeaxanthin adalah pigmen kuning berkepekatan tinggi yang dijumpai dalam
buah-buahan berwarna kuning dan sayuran yang daunnya berwarna hijau tua.
Kawasan retina
di mata kita dikenali sebagai macula. Pengambilan tinggi buah-buahan dan
sayur-sayuran yang kaya dengan lutein dan zeaxanthin dalam diet pemakanan mampu mengurangkan risiko penyakit
kemerosotan macular yang berkaitan dengan usia.
Bayam, buah avocado, kacang hijau,
kale atau kubis, collard greens dan mustard greens adalah dari kumpulan makanan
hijau kuning.
Kumpulan Makanan HIJAU
Glucosinolates,
sulforaphane, isothiocyanates dan indoles adalah sebahagian komponen
yang biasa wujud dalam kumpulan makanan ini. Sulforaphane adalah bahan kimia tumbuhan yang mempunyai aktiviti anti karsinogenik. Sulforaphane dan isothiocyanates merupakan ajen anti oksidan dan juga perangsang enzim penyahtoksin asli yang mujarab dalam badan kita. Indoles mampu mengelakkan sel-sel badan dari kerosakan sel dan penyakit kanser.
yang biasa wujud dalam kumpulan makanan ini. Sulforaphane adalah bahan kimia tumbuhan yang mempunyai aktiviti anti karsinogenik. Sulforaphane dan isothiocyanates merupakan ajen anti oksidan dan juga perangsang enzim penyahtoksin asli yang mujarab dalam badan kita. Indoles mampu mengelakkan sel-sel badan dari kerosakan sel dan penyakit kanser.
Brokoli (kubis bunga
warna hijau), kubis Brussels. Bok Choy, kubis bunga dan kubis adalah terdiri
daripada ahli-ahli kumpulan hijau.
Kebanyakan
sayuran cruciferous (tergolong dalam keluarga sayur kubis) dapat mengurangkan
risiko untuk mendapat penyakit kanser. Brokoli merupakan satu sumber Vitamin A,
Vitamin C, beta-karotene dan asid folik yang sangat baik. Manakala kubis tidak
mengandungi kolesterol. Kandungan kalorinya rendah dan ia merupakan sumber
Vitamin C yang bagus. Kubis bunga pula merupakan sumber folat yang baik.
Kumpulan Makanan PUTIH
Kebanyakan makanan
dari kumpulan ini mengandungi allyl sulfides. Sebatian sulfur ini membuatkan
makanan berasa pedas atau berbau tajam. Ia juga merupakan ajen anti-tumor.
Bawang putih, bawang merah, kucai dan
bawang perai tergolong dari kumpulan makanan putih. Bawang putih dikenali mampu
mengurangkan tahap kolesterol dan tekanan dalam darah.
Makanan Kumpulan UNGU
Anthocyanin menyebabkan
kebanyakan buah-buahan, sayur-sayuran dan bunga berwarna
merah, voilet (ungu), ungu dan biru. Ia adalah pigmen yang mudah larut dalam air dan mampu memantulkan warna merah hinggalah ke biru.
merah, voilet (ungu), ungu dan biru. Ia adalah pigmen yang mudah larut dalam air dan mampu memantulkan warna merah hinggalah ke biru.
Anthocyanin berfungsi
sebagai ajen anti oksida. Ia mampu melindungi badan dari kerosakan oksidatif yang menyebabkan penyakit
jantung, kanser dan penuaan.
Anggur ungu, beri biru, beri hitam,
raspberi, kranberi, plum, buah prun, kismis, buah terung, blackcurrant dan
kubis ungu tergolong dalam kumpulan makanan ungu.
assalamualaikum.resepi jus buah+sayur : berapa banyak/bilangan buah/sayur yg digunakan utk membuat jus. harap dapat membantu .terima kasih.
ReplyDelete